Samen koken is samen genieten
Wat maakt een familievakantie écht onvergetelijk? Voor veel gezinnen zit het niet in de uitstapjes of de perfect geplande dag, maar juist in de kleine momenten samen. Aan een lange tafel, pannen op het vuur, kinderen die helpen snijden en opa die z’n beroemde stamppot maakt. In Chalet Brammetje is koken samen een feestje – en eten het hoogtepunt van de dag.
De keuken als middelpunt van de vakantie
Chalet Brammetje heeft een ruime, moderne keuken waar je met gemak met meerdere mensen in kunt koken. Denk aan:
Grote pannen voor pastafeestjes
Genoeg werkruimte voor kinderkoks
Bakspullen voor koekjes of apfelstrudel
Een grote eettafel waar iedereen aan past
Hier kook je niet omdat het moet, maar omdat het mag;)
Grootouders, kinderen en kleinkinderen: koken met passie
Voor de kleinkinderen is het magisch om samen met opa of oma in de keuken te staan. Misschien bak je samen Kaiserschmarrn, of leer je een familierecept doorgeven. De keuken verandert in een plek vol verhalen, gelach en knusheid. En ja – een heleboel rommel en een aanrecht vol horen daarbij.
Lokaal boodschappen doen is al een feestje
Een extra leuke activiteit is samen boodschappen doen. Verse Alpenkaas, broodjes, kruiden, fruit – alles wat je nodig hebt voor een heerlijke maaltijd vind je in het dorp. Of rijd even naar Mittersill voor meer keuze. Daar vind je de Hofer en ook een goede slager met heerlijk en eerlijk vlees!
Na het eten… genieten maar
Is er iets fijner dan een voldaan gevoel na het eten? De kinderen spelen nog even, opa snurkt tijdens zijn dutje in de stoel, en de ouders genieten van een wijntje bij de warme houtkachel. Het ritme van het bergleven op zijn best!
Boek jouw familievakantie met smaak
Wil je het zelf eens ervaren? Of je nu in de herfst, winter of zomer komt: samen koken in [Chalet Brammetje] is altijd een goed idee. Alle generaties zijn welkom, en alles is aanwezig. Slechts de boodschappen mag je zelf meenemen.
Wil je wat typisch Oostenrijkse en smaakvolle gerechten? Hier zijn er een aantal ideaal om te proeven tijdens je verblijf (of zelfs zelf te maken in Chalet Brammetje):
Hoofdgerechten
Wiener Schnitzel – Dun gepaneerd kalfsvlees, goudbruin gebakken en geserveerd met citroen en aardappelsalade.
Tiroler Gröstl – Gebakken aardappelschijfjes met spek, ui en een gebakken ei erbovenop.
Käsespätzle – Huisgemaakte pasta (spätzle) met gesmolten kaas en gefruite uitjes. Oostenrijk’s antwoord op mac & cheese!
Tafelspitz – Gekookt rundvlees, traditioneel geserveerd met appelmierikswortel en aardappelen.
Zwiebelrostbraten – Runderbraadstuk met gebakken uien in een rijke jus.
Soepen
Frittatensuppe – Heldere runderbouillon met flinterdunne pannenkoekreepjes.
Leberknödelsuppe – Bouillon met leverknödel (een soort hartige balletjes).
Nagerechten & zoetigheden
Kaiserschmarrn – Luchtige, gescheurde pannenkoek met poedersuiker en vaak geserveerd met appelmoes of pruimencompote.
Apfelstrudel – Dunne deegrol gevuld met appels, rozijnen, kaneel en soms noten.
Sachertorte – Rijke chocoladetaart met een laag abrikozenjam, meestal geserveerd met slagroom.
Topfenstrudel – Strudel met een romige kwarkvulling.
Germknödel – Gekookte gistknödel gevuld met pruimenjam, overgoten met vanillesaus en maanzaad.
Hier zijn drie typisch Oostenrijkse recepten die je eenvoudig zelf kunt maken in Chalet Brammetje – gezellig met de hele familie:
1. Kaiserschmarrn (Oostenrijkse luchtige pannenkoek met poedersuiker)
Perfect voor lunch of een zoet diner na een actieve dag buiten!
Ingrediënten (voor 4 personen):
1. 4 eieren
2. 250 ml melk
3. 125 g bloem
4. 1 zakje vanillesuiker
5. Snufje zout
6. 2 eetlepels suiker
7. 50 g rozijnen (optioneel, geweekt in rum of water)
1. Boter om in te bakken
2. Poedersuiker om te bestuiven
3. Appelmoes of pruimencompote (voor erbij)
Bereiding:
Splits de eieren. Klop de eiwitten met een snuf zout stijf.
Meng in een andere kom de bloem, melk, eidooiers, vanillesuiker en gewone suiker tot een glad beslag.
Spatel voorzichtig het eiwitschuim erdoorheen.
Verhit een klontje boter in een grote koekenpan. Giet het beslag erin, strooi eventueel de rozijnen erover en bak op middelhoog vuur tot de onderkant goudbruin is.
Keer om (in delen als het nodig is) en bak nog even door.
Trek met twee vorken de pannenkoek in grove stukken.
Bestuif met poedersuiker en serveer warm met appelmoes of compote.
2. Tiroler Gröstl (Hartige aardappelpan met spek en ei) Simpel, stevig en altijd een hit – ook bij kinderen!
Ingrediënten (voor 4 personen):
1. 600 g gekookte aardappelen (liefst van de dag ervoor)
2. 1 ui
3. 150 g spekblokjes
4. 4 eieren
5. Boter of olie om te bakken
6. Zout, peper, paprikapoeder
7. Bieslook of peterselie (optioneel)
Bereiding:
Snijd de aardappelen in plakjes of blokjes. Snipper de ui.
Verhit wat olie of boter in een grote pan en bak de ui en het spek tot ze lichtbruin zijn.
Voeg de aardappels toe en bak ze knapperig en goudbruin. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Bak in een andere pan vier spiegeleieren.
Serveer elk bord met een ei erbovenop en eventueel wat verse kruiden.
3. Apfelstrudel (Klassieke appelstrudel)
Een warm dessert dat heerlijk ruikt en nóg lekkerder smaakt.
Ingrediënten (voor 1 rol, 4–6 personen):
1. 6–8 grote appels (bijv. Elstar of Jonagold), geschild en in dunne plakjes
2. 60 g suiker
3. 50 g rozijnen
4. 1 theelepel kaneel
5. 1 eetlepel citroensap
6. 1 rol vers bladerdeeg (of strudeldeeg als je het aandurft)
7. 2 eetlepels paneermeel
8. Boter om te bestrijken
9. Poedersuiker voor de afwerking
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190°C.
Meng de appels met suiker, kaneel, rozijnen en citroensap.
Rol het deeg uit op bakpapier. Strooi het paneermeel in het midden (dit neemt overtollig vocht op).
Schep het appelmengsel erop, vouw het deeg dicht als een pakketje en leg met de naad naar beneden op de bakplaat.
Bestrijk met gesmolten boter.
Bak in ca. 30–35 minuten goudbruin.
Laat iets afkoelen en bestuif met poedersuiker.
Zum Wohl!
Categorie
Archief
- augustus 2025 (18)
- juli 2025 (11)
- juni 2025 (4)
- mei 2025 (2)
- april 2025 (1)
- febuari 2025 (1)
- november 2023 (1)
- september 2023 (1)
- febuari 2023 (11)
- september 2021 (2)
- augustus 2020 (1)
- juli 2020 (1)
- april 2020 (1)
- febuari 2020 (1)
- januari 2020 (2)
- december 2019 (1)
- oktober 2019 (2)
- juli 2019 (1)
- april 2019 (1)
- febuari 2019 (1)
- januari 2019 (1)
- november 2018 (1)
- juli 2018 (1)

Familievakantie Oostenrijk
